Produkty, które uchronią Cię przed miażdżycą!

Miażdżyca to choroba, która zabija nas powoli i w konsekwencji prowadzi do udarów mózgu czy zawałów serca. Badania jednak dowodzą, że poprzez dietę można zachować swoje zdrowie i uchronić się przed tą chorobą. Dziś przedstawię Wam produkty, które powinniśmy jeść aby uchronić się przed chorobami układu krążenia!

 

7696_b

 

Rośliny strączkowe – są bogate w białko. Dzięki temu możemy zamienić produkty zwierzęce na warzywa. Produkty te nie zawierają cholesterolu, mają minimalną zawartość niekorzystnych kwasów tłuszczowych oraz dostarczają dużo błonnika rozpuszczalnego, co pomaga utrzymać odpowiednie stężenie glukozy we krwi.

 

 

 

 

jagody

 

Owoce jagodowe – mają w sobie antocyjany, które pomagają zwiększyć dopływ krwi do serca i zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych.

 

 

 

 

 
pietruszka_natka

 

Zielone liściaste warzywa -zawierają dużo azotanów, które działają bardzo korzystnie, ponieważ rozszerzają tętnice i przez to obniżają ciśnienie krwi.

 

 

 

 

kapusta

 

Warzywa kapustne – mają w sobie związek sulforafan, który działa przeciwzapalnie. Proces ten jest korzystny w chorobach krążenia, gdyż jest on jednym z podstawowych mechanizmów choroby.

 

 

 

 

 

z10591210Q,czosnek

 

Warzywa cebulowate – obniżają stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Działają przeciwzapalnie i zmniejszają tendencję do tworzenia się zakrzepów.

 

 

 

 

 

 

Również musimy pamiętać o tym, że powinniśmy również niektóre produkty wykluczyć z swojej diety np. fast foody, chipsy, słodycze, cukier, soki owocowe, tłuste mleko, mięso, masło, sery pleśniowe. I pamiętajmy przede wszystkim o ruchu!

  7 comments for “Produkty, które uchronią Cię przed miażdżycą!

  1. 11 września 2014 o 21:17

    Ja ze swojej diety nie potrafię wykluczyć chipsów i słodyczy…oj dzień bez czekolady dniem straconym :)

  2. ~dobre-rady-pomoc
    19 września 2014 o 11:44
  3. 19 września 2014 o 13:18

    Warto również zrezygnować z mięsa, które nie jest zbyt zdrowe…

  4. 19 września 2014 o 15:23

    Ja nie jem prawie wcale mięsa. Za to uwielbiam czosnek i czerwoną kapustę :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *