Usuńmy sól ze stołu!

Dzisiaj poświęćmy czas na zagłębianie się w tajniki soli.

Sól to chlorek sodu. Jest to przyprawa najpopularniejsza na świecie. Myślę, że wiele osób nie wyobraża sobie np. pomidora bez soli, czy ziemniaków. Przecież jest to jeden z czterech smaków.

Jednak zbyt duża ilość soli w naszej diecie sprzyja nadciśnieniu. Sól przede wszystkim zaburza pracę naszych tętnic i powoduje, że woda zatrzymuje się w naszym organizmie przez co zwiększa się ilość osocza we krwi.

Jeżeli ktoś choruje na nadciśnienie powinien ograniczyć spożywanie soli.

Ile soli powinniśmy spożywać? 

Zdrowy człowiek nie powinien spożywać więcej niż 6 g soli dziennie. Jest to płaska łyżeczka soli.
Osoba chorująca na nadciśnienie – 3 g, czyli pół łyżeczki soli.

Raczej jest to mało realne, z tego względu, że sól jest prawie we wszystkich produktach.
Dużo soli posiadają takie produkty jak:
-wędliny,
-wędzone ryby i mięsa,
-konserwy (groszek, kukurydza),
-kiszonki (np. ogórki małosolne),

Również osoba chora na nadciśnienie powinna przyzwyczaić się do czytania etykiet na produktach. Często myślimy, że dany produkt nie zawiera soli, a jesteśmy w ogromnym błędzie.

Sól trudno zastąpić. Jednak dietetycy zalecają zamiast soli np. zioła, czosnek czy imbir.

Sól kuchenna, a sól morska – która lepsza?

Często słyszymy, że sól morska jest mniej szkodliwa. To jest absurd!
Te dwie sole różnią się tylko i wyłącznie sposobem wydobywania. Sól morska jest uzyskiwana poprzez odparowanie wody morskiej, w wyniku czego w tak uzyskanej soli znajdują się pewne składniki mineralne w zależności od źródła wody. Sól kuchenna wydobywana jest z podziemnych złóż soli, a następnie poddawana jest procesowi oczyszczania chemicznego.
Jednak sól kuchenna zawiera takie same ilości sodu (ok. 40%), który jest głównym winowajcą nadciśnienia.

 

sól-665x309

  6 comments for “Usuńmy sól ze stołu!

  1. 4 lipca 2014 o 08:52

    Wychodzi na to, że ja nadużywam. Muszę zacząć przestrzegać dawki:)

  2. 4 lipca 2014 o 08:53

    o tak zgadzam się z autorką, że trudno spożywać sól w ilościach dla nas dodstosowanych, ja straram się jej używać jak najmnienj, a przyprawy kupije tylko bez soli, najlepsze są zioła hodowane we własnym ogródku

    http://oobzarciuch.blogspot.com/p/ogrodek.html

    • iga587
      4 lipca 2014 o 09:43

      Zgadzam się zioła z własnego ogródka są rewelacyjne! Zdrowe i jeszcze mogą np. zdobić dom kiedy trzymamy je w doniczce. :)
      Dziękuje za komentarz i zapraszam ponownie :)

  3. 4 lipca 2014 o 13:28

    Ja na bank solę za dużo :/ Lubię sól i tyle.

  4. 25 lipca 2014 o 22:43

    Witam chciałabym dodać (bezpłatnie) tego bloga do blogosfery kosmetycznej- http://www.kosmetoblogi.blogspot.com jeśli wyrazi Pani zgodę proszę o wiadomość z linkiem do bloga. Zapraszam na stronę i na fb Kosmetoblogi. pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *