WITAMINA NIEZBĘDNA DO FUNKCJONOWANIA WSZYSTKICH KOMÓREK W ORGANIZMIE.

  1. Krótka charakterystyka 

    Mowa tutaj o witaminie B12. Pod tą nazwą kryję się grupa związków zaliczanych do korynoidów.  Ich rola polega na produkcji białych i czerwonych krwinek, syntezie DNA, aminokwasów i szpiku kostnego. Witamina ta uczestniczy również w przemianach węglowodanów i tłuszczów. Odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego. 

  2. Niedostatek witaminy 

    Niedostatek tej witaminy skutkuje anemią, degeneracją rdzenia kręgowego, zaburzeniami psychicznymi oraz osteoporozą.  Najbardziej narażone są na niedobór osoby, które chorują na fenyloketonurię. Stosuję się wtedy dietę ograniczającą spożycie białka. 

  3. Źródła witaminy B12.

    Bogatym źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza podroby, ale również warto zjadać mięso, jajka, ryby, mleko i przetwory mleczne. Nie znajdziemy natomiast jej w produktach pochodzenia roślinnego. 

 

pobrane

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *